Creatieve coaching

"Kunst is de werkelijkheid die de leugen openbaart."

Jeroen Brouwers

Soms kom je op een punt dat je de richting even kwijt bent. Je wordt overspoeld met emoties en je weet er geen blijf mee. 
In je directe buitenwereld uit zich dat vaak in een conflict, met jezelf of met anderen. 
De oorzaak is vaak te vinden in je  binnenwereld waar onbewuste, negatieve overtuigingen en verdrongen emoties zich schuil houden.
Van achter de schermen sturen zij je dagelijkse handelingen en dus ook de gevolgen daarvan. 
Het creatief proces  brengt vaak verborgen stukjes aan de oppervlakte, zonder dat je er meteen over moet praten.  

Hoe werken we? 

In een intake peil ik naar je hulpvraag en bekijken we of er een eventuele voorkeur is voor een bepaalde artistieke werkvorm.
Je hoeft voor alle duidelijkheid helemaal niet artistiek onderlegd te zijn.
Het gaat immers om het proces en niet om het product.  Mocht je wel beschikken over kunstzinnige talenten, kunnen we die natuurlijk gaan inzetten. 
Persoonlijk werk ik graag met werkvormen uit het improvisatietheater, 'songwriting' of schrijven in het algemeen. Ook tekenen en schilderen vind ik prettig om mee te werken. 

 

We doorlopen samen het proces van impressie tot expressie.

Dat gebeurt in 4 fases:

 

1. Ontginnen 

Via veelal improvisatie- en schrijfopdrachten gaan we het creatieve brein stimuleren. De opdrachten zijn erop gericht om je meer uit je denken te halen en nodigen je uit om meer te gaan voelen.  We krijgen zo langzaamaan meer zicht op wat jou emotioneel raakt, welke situaties jou triggeren, ..enz.
We verzamelen het "inspiratiemateriaal" en onderzoeken wat het met je doet. 

 

2. Incuberen

Na het afsluiten van een sessie, werkt ons brein gewoon door, ook al zijn we er niet meer bewust mee bezig. Onze hersenen verwerken alles wat zich aandiende, ordent het en stilaan krijgt het vorm in je hoofd. 
Bv. Tijdens een sessie kom je erachter dat je al jaren met een bepaalde boosheid rondloopt. Via teken- en krijtoefeningen krijg je meer en meer zicht op de zaak. Het doel is dan om bv. een gedicht te gaan schrijven met jouw boosheid als thema.  In de dagen na de sessie gaan je hersenen aan de slag en komen er spontaan woorden, zinnen bovendrijven. 

 

3. Vormgeven (nu)

Na de incubatie ga je vorm geven aan het artistieke product.  Je hebt dan de kans om het te bekijken, te bestuderen, te bespreken...  In het voorbeeld van het gedicht, kunnen we samen bekijken wat je hebt geschreven en wat er tussen de regels staat. 
Het artistieke product is een uiting van wat er op dat moment is. 

 

4. Hercreëren (toekomst)

Tenslotte kijken we in hoeverre we het artistieke product kunnen transformeren naar een positiever beeld, lied of verhaal.  We creëren samen een toekomstbeeld dat aansluit met jouw diepste verlangen. 

Meditatie en lied op maat

Muziek en liedjes in het bijzonder kunnen helen. Onze creatief coach maakt dan ook muzikale meditaties en liedjes op maat om mensen in hun kracht te zetten, te troosten, een hart onder de riem te steken.... Meer info hierover vind je op: www.volgensmarcus.be

Hieronder kan je een meditatie beluisteren waarin woord en muziek hand in hand gaan. 

Best beluister je dit al zittend of liggend, met hoofdtelefoon of oortjes.